Hur betalar man med Apple Pay

11 januari 2024 Jon Larsson

En översikt över hur man betalar med Apple Pay

Apple Pay är en mobilbetalningstjänst som tillhandahålls av Apple Inc. Det möjliggör snabba och säkra betalningar genom att använda Apple-enheter som iPhone, Apple Watch och iPad. Genom att länka dina betalkort till Apple Pay kan du enkelt och säkert betala i butiker, online och i appar utan att behöva använda ditt fysiska kort.

Vad är Apple Pay och vilka typer finns?

apple products

Apple Pay fungerar genom att du lägger till dina betalkort i Wallet-appen på din Apple-enhet. När du vill betala med Apple Pay placerar du helt enkelt din fingeravtryck på Touch ID-sensorn eller använder Face ID för att autentisera betalningen. Med Apple Pay kan du genomföra kontaktlösa betalningar genom att hålla din Apple-enhet nära en terminal. Det finns också möjlighet att använda Apple Pay i appar och online genom att välja Apple Pay som betalningsalternativ och autentisera med din fingeravtryck eller Face ID.

Det finns olika typer av Apple Pay-betalningar beroende på vilken enhet du använder. För iPhone- och iPad-användare kan du betala med en enda klickning genom att använda Touch ID eller Face ID. På Apple Watch kan du enkelt betala genom att dubbelklicka på sidoknappen och hålla din handled nära terminalen. Dessutom kan MacBook Pro med Touch Bar-användare autentisera betalningar genom att använda Touch ID på den inbyggda Touch ID-sensorn.

Populära företag som accepterar Apple Pay inkluderar stora varuhus, restauranger, apotek, bensinstationer och många fler. Apple Pay är också tillgängligt på en rad olika webbplatser och appar för att göra snabba och smidiga onlineköp.

Kvantitativa mätningar om Apple Pay

Enligt rapporter från Apple var över 1 miljard betalningar med Apple Pay genomförda per månad i slutet av 2020. Antalet försäljningsställen som accepterar Apple Pay ökar också kontinuerligt, och uppgår nu till över 70% av butikerna i USA. Dessutom har användningen av Apple Pay ökat markant i länder som Storbritannien, Kanada, Australien, Kina och många andra.

Enligt en undersökning från Statista använde 48% av amerikanska iPhone-användare Apple Pay under 2020. Det visar på en ökning jämfört med tidigare år och indikerar en tydlig tillväxt av tjänsten på marknaden.

Skillnader mellan olika sätt att betala med Apple Pay

Skillnaden mellan olika sätt att betala med Apple Pay ligger huvudsakligen i den enhet som används och hur betalningen autentiseras. Med iPhone och iPad kan du enkelt genomföra betalningar genom att använda Touch ID eller Face ID. Apple Watch erbjuder enkelhet och bekvämlighet genom att använda dubbelklick på sidoknappen. För MacBook Pro-användare med Touch Bar finns också möjlighet att autentisera betalningar med Touch ID.

Bortsett från autentiseringen fungerar betalningsprocessen liknande oavsett vilken enhet du använder. Du placerar helt enkelt enheten nära betalningsterminalen och autentiserar sedan betalningen med hjälp av fingeravtryck eller ansiktsigenkänning. På nätet kan du välja Apple Pay som betalningsalternativ och autentisera med hjälp av din Apple-enhet.

Historisk genomgång av för- och nackdelar med Apple Pay

Fördelarna med att använda Apple Pay är många. För det första erbjuder det en snabb och enkel betalningsmetod utan att behöva rota i plånboken efter kortet. Apple Pay är också mycket säkert eftersom det använder biometriska autentiseringstekniker för att säkerställa att bara du kan genomföra betalningar med dina betalkort. Dessutom krypteras alla betalningsinformation för att skydda dina personliga uppgifter.

En nackdel med Apple Pay är att det inte är tillgängligt överallt. Även om antalet försäljningsställen som accepterar Apple Pay ökar, finns det fortfarande vissa butiker och företag som inte har den här betalningsalternativet tillgängligt. En annan nackdel är att du behöver en kompatibel Apple-enhet för att använda Apple Pay, vilket kan vara ett hinder för vissa användare.

Slutsats:

Apple Pay är en säker, snabb och bekväm betalningsmetod som används av miljontals människor över hela världen. Genom att skapa en länk mellan dina betalkort och din Apple-enhet kan du enkelt och säkert betala i fysiska butiker, online och i appar. Med olika typer av Apple Pay tillgängliga för olika enheter kan du betala med en enda klickning, autentisera med fingeravtryck eller ansiktsigenkänning, eller använda Touch ID på din MacBook Pro med Touch Bar. Fördelarna med Apple Pay överväger nackdelarna, även om det fortfarande finns vissa begränsningar med tillgänglighet och enhetskrav. Ge Apple Pay en chans för att göra dina betalningar smidiga och säkra.Referenser:

1. Apple Inc. (2021). Apple Pay.

2. Statista (2021). Percentage of Apple Pay users among smartphone owners in the United States from 2015 to 2020.

3. Apple Inc. (2020). Apple Pay marks completion of rollout in UK with First Direct, HSBC, NatWest, Santander and other leading banks.

4. Chaykowski, K. (2021). Apple Pay One Billion Transactions Per Mont CEO Tim Cook.

5. Apple Inc. (2021). Where to use Apple Pay.

FAQ

Vilka enheter kan jag använda för att betala med Apple Pay?

Du kan använda Apple Pay med iPhone, Apple Watch och iPad. MacBook Pro med Touch Bar har också stöd för Apple Pay.

Hur säker är Apple Pay?

Apple Pay är mycket säkert eftersom det använder biometriska autentiseringstekniker, som fingeravtryck eller ansiktsigenkänning, för att säkerställa att endast du kan genomföra betalningar med dina betalkort. All betalningsinformation krypteras också för att skydda dina personliga uppgifter.

Finns Apple Pay tillgängligt överallt?

Antalet försäljningsställen som accepterar Apple Pay ökar kontinuerligt. Trots det finns det fortfarande vissa butiker och företag som inte har denna betalningsmetod tillgänglig. Det är alltid bra att kontrollera om en specifik plats eller webbplats stöder Apple Pay innan du genomför en betalning.

Fler nyheter

08 januari 2024

[INFÖR VIDEO HÄR]